5 Manfaat Susu untuk Kecantikan Muka

5 Manfaat Susu untuk Kecantikan Muka

1. Menghaluskan Kulit Wajah

Khasiat susu untuk muka yang pertama ialah dapat melicinkan kulit. Ini diperoleh daripada kandungan nutrisi susu yang mampu membantu proses penjanaan semula kulit.

Dengan cara ini, sel kulit mati pada wajah boleh digantikan dengan sel kulit baru yang lebih baik. Bagi anda yang berminat untuk mencuba kebaikan ini, anda boleh menggunakan susu sebagai bahan masker.

Bahan semulajadi ini juga selamat jika dilakukan secara berkala. Malah penggunaan topeng susu secara berkala boleh memperbaiki tekstur kulit menjadi lebih licin.

2. Melembapkan Kulit Wajah

Khasiat susu untuk wajah yang amat menarik ialah ia mampu melembapkan kulit wajah. Manfaat ini diperoleh daripada kandungan vitamin dan AHA yang terkandung dalam susu. Kandungan ini sangat berguna untuk menghidratkan kulit muka dengan betul.

Kandungan susu juga selamat dan sesuai digunakan oleh semua jenis kulit. Anda hanya menjadikan susu sebagai bahan topeng setiap hari. Bahan ini sangat selamat digunakan dengan kerap tanpa menyebabkan kesan buruk pada kulit.

3. Mencerahkan Warna Kulit

Susu juga boleh digunakan sebagai bahan semulajadi untuk mencerahkan kulit wajah. Khasiat susu untuk muka ini juga diperoleh daripada kandungan AHA yang tinggi yang terkandung di dalamnya. Kandungan ini boleh berfungsi sebagai pengelupasan semulajadi yang boleh menanggalkan sel kulit mati pada permukaan wajah.

Bukan itu sahaja, vitamin dan mineral dalam susu juga dapat membantu menyihatkan kulit wajah. Walaupun kerap digunakan, ia dapat membantu kulit wajah menjadi lebih cerah sehingga dapat menghilangkan bintik-bintik atau tona kulit tidak sekata.

4. Mengatasi Jerawat dan Bekas Jerawat

Khasiat susu untuk muka seterusnya ialah dapat mengatasi masalah jerawat dan parut jerawat. Untuk merawat masalah jerawat, anda boleh campurkan susu dengan bahan semula jadi lain yang boleh digunakan untuk merawat jerawat seperti lemon dan kunyit.

Sementara itu, untuk memudarkan parut jerawat, anda boleh menggunakan susu sebagai topeng semulajadi. Kandungan nutrisi dalam susu boleh berfungsi sebagai pengelupasan semulajadi yang boleh mengikis dan membuang sel kulit mati. Dengan cara itu, parut jerawat akan lebih mudah disamarkan.

5. Menegangkan Kulit

Khasiat susu untuk wajah yang tidak kurang pentingnya ialah ia boleh digunakan untuk menegangkan kulit muka. Manfaat ini boleh diperolehi daripada kandungan vitamin D yang dapat membantu penghasilan kolagen dalam kulit. Bukan itu sahaja, kandungan yang terkandung dalam susu juga bermanfaat untuk proses penjanaan semula kulit.

Untuk mendapatkan manfaat ini, anda boleh menggunakan susu sebagai topeng muka. Anda boleh mendapatkan hasil yang maksimum dengan melakukannya dengan kerap. Dengan masker semulajadi ini, kulit wajah anda akan lebih tegang dan anjal.

Share This Post

Related article