6 Cara Hilangkan Jerawat Secara Semula Jadi

Jimat Wang, 6 Cara Hilangkan Jerawat Secara Semula Jadi!

Semua orang inginkan kulit muka yang bersih tanpa sebarang cela, bukan? Disebabkan itu terdapat pelbagai produk penjagaan kulit muka yang dijual di pasaran yang mendapat sambutan hangat. 

Disini, kami ingin kongsikan cara menghilangkan jerawat yang boleh anda cuba.

Namun begitu, jerawat pada kulit muka masih tidak hilang sepenuhnya. Ia benar-benar menjengkelkan dan merendahkan keyakinan kerana sedikit sebanyak ia pasti akan menjejaskan penampilan diri.

Persoalannya, adakah terdapat cara hilangkan jerawat secara berkesan? Sila ikuti artikel ini untuk mengetahui dengan lebih lanjut.

Cara menghilangkan jerawat

Sebenarnya, cara yang paling tepat dan betul untuk menyelesaikan masalah jerawat pada kulit adalah berjumpa doktor dan dapatkan ubat klinik yang telah diperakui keberkesanannya.

Pun begitu, terdapat juga beberapa cara alternatif atau tradisional yang anda mungkin boleh gunakan untuk mengawal masalah jerawat.

Berikut merupakan beberapa cara hilangkan jerawat paling berkesan yang anda mungkin boleh cuba:

Cara #1 - Minyak pati pokok teh (Tea Tree Oil)

Minyak pati pokok teh adalah hasil ekstrak daripada pokok Melaleuca alternifolia, yang merupakan natif dari Australia.

Menurut kajian, 5% gel ekstrak tumbuhan ini adalah 4 kali ganda lebih berkesan mengurangkan jerawat daripada 5% benzoyl peroxide.

Selain itu, ia kurang mendatangkan kesan sampingan seperti kemerahan dan kekeringan pada kulit.

Caranya mudah sahaja iaitu sapukan sahaja pada kulit dan bilas dengan air hangat.

Cara #2 - Madu (Honey)

Cara seterusnya untuk menghilangkan jerawat adalah dengan menggunakan madu. Sejak dari dulu, madu diketahui dapat menyimpan banyak manfaat untuk kesihatan kulit. Banyak produk penjagaan wajah yang menggunakan madu sebagai bahan utama pembuatan.

Sebabnya, madu mengandungi zat yang baik untuk melindungi kulit daripada kerosakan seperti menghilangkan parut jerawat. Caranya cukup mudah, anda hanya perlu sapukan madu pada permukaan kulit wajah anda dan biarkan selama beberapa minit, kemudian bilas dengan air bersih secukupnya.

Cara #3 - Lidah Buaya (Aloe Vera)

Satu lagi cara semulajadi untuk menghilangkan jerawat adalah dengan lidah buaya. Beberapa kandungan yang terkandung dalam lidah buaya dipercayai berkesan dalam menjaga kesihatan kulit wajah.

Lidah buaya mengandungi vitamin A, E, dan C yang memainkan peranan penting dalam mencegah radikal bebas daripada terdedah kepada asap dan pencemaran udara pada muka. Selain itu, kandungan enzim dalam aloe vera juga boleh menghalang proses penuaan pramatang.

Cara #4 - Air Beras (Rice Water)

Air beras mengandungi allantoin yang boleh membantu merawat jerawat. Allantoin ialah sebatian antibakteria yang berkesan untuk melegakan kulit yang berjerawat.

Selain itu, air beras juga mempunyai khasiat yang boleh mengawal minyak. Supaya muka nampak lebih cerah dan mengelakkan minyak pada kulit.

Cara #5 - Oatmeal

Oatmeal adalah salah satu jenis makanan sihat yang sering digunakan untuk membantu program diet. Rasanya yang manis dan lazat menjadikan oatmeal sangat sesuai untuk menu sarapan pagi. Selain itu, oatmeal juga mudah diperolehi kerana kini anda boleh menemui oatmeal dalam bentuk segera.

Makanan berasaskan oat ini mengandungi khasiat yang baik untuk kesihatan. Dalam 100 gram oat mengandungi 9.9 hingga 14.9 gram jumlah serat. Supaya makanan ini berfungsi dengan berkesan untuk menjaga kesihatan penghadaman dan sangat sesuai dijadikan menu diet. Bukan itu sahaja, oatmeal juga mengandungi antioksidan yang boleh membantu menyembuhkan masalah kulit.

Cara menggunakan oatmeal untuk menghilangkan parut jerawat agak mudah, anda hanya perlu sapukan oatmeal sejuk pada parut jerawat. Selepas itu, biarkan selama kira-kira 10 minit dan bilas dengan air suam.

Cara #6 - Susu (Milk)

Khasiat susu beruang untuk muka seterusnya ialah dapat mengatasi masalah jerawat dan parut jerawat. Untuk merawat masalah jerawat, anda boleh campurkan susu beruang dengan bahan semula jadi lain yang boleh digunakan untuk merawat jerawat seperti lemon dan kunyit.

Sementara itu, untuk menyamarkan parut jerawat, anda boleh menggunakan susu beruang sebagai topeng semulajadi. Kandungan nutrisi dalam susu beruang boleh berfungsi sebagai pengelupasan semulajadi yang boleh mengikis dan membuang sel kulit mati. Dengan cara itu, parut jerawat akan lebih mudah disamarkan.

Share This Post

Related article